Práce na Maltě

Malta je od 1. 5. 2004, stejně jako Česká a Slovenská republika, členem Evropské unie. Jako občané EU máme právo na Maltě nejen pobývat ale i pracovat, ale i tak je samozřejmě potřeba před zahájením práce na Maltě vyřídit několik formalit. Než se na tento krásný ostrov, tolik oblíbený u turistů, vydáš, přečti si několik rad a tipů, jak si celý proces usnadnit.

Práce ve Švédsku při studiu

Co potřebuji k tomu, abych mohl/a na Maltě pracovat?

Pracovní povolení

Jako občané EU nemusíme oficiálně podle směrnic EU o pracovní povolení na Maltě žádat, ale pro větší přehled a kontrolu o mezinárodních pracovnících, zůstal systém žádání o povolení zachován. Znamená to, že o pracovní povolení si musíte zažádat, ale bude Ti přiděleno automaticky.

Jak a kde žádat o pracovní povolení?

Než si o pracovní povolení na Maltě zažádáš, musíš oslovit potencionálního zaměstnavatele. To můžeš učinit osobně (zúčastníš se pracovního pohovoru, dostaneš pracovní nabídku), nebo můžete oslovit zaměstnavatele přes ETC (Employment & Training Corporation), vládní organizaci starající se o zaměstnanost na Maltě. ETC shromažďuje informace o aktuálních pracovních pozicích a tak skrze tuto organizaci můžeš zaměstnavatele kontaktovat.

U stejného úřadu se pak žádá o vlastní povolení. Povolení by pro Tebe měl vyřídit zaměstnavatel. Žádost o pracovní povolení musí být na úřad doručena 5 pracovních dní před Tvým nástupem na danou pozici.

Získání pracovního povolení:

  • oslovení potenciálního zaměstnavatele
  • vyplnění žádosti o pracovní povolení
  • zaplacení poplatku €58,23

Povolení k pobytu

Členové EU mohou na Maltě pobývat až 3 měsíce bez toho, aby museli svůj pobyt kdekoliv nahlašovat. Pro vstup do země Ti bude stačit doklad totožnosti (OP stačí, ale je lepší si s sebou brát pro všechny případy cestovní pas). V případě, že budeš chtít na Maltě zůstat déle než 3 měsíce, budeš muset dokázat, že si hledáš zaměstnání. Pak Ti může být doba pobytu prodloužena na 6 měsíců.

V případě, že na Maltě máš pracovní povolení a zaměstnání, může Ti být doba pobytu prodloužena až na 5 let. K žádosti o prodlužování pobytu budeš potřebovat doklad totožnosti a pracovní povolení.

Jaká je na Maltě minimální mzda a pracovní doba?

Stejně jako v ČR je i na Maltě běžná pracovní doba 40 hodin týdně. Ze zákona můžeš pracovat maximálně 48 hodin týdně a tyto přesčasy Ti musí být zaměstnavatelem ohodnoceny extra.

Minimální týdenní mzda na Maltě :

Věková kategorie Týdenní minimální mzda
18 let a víc €152.29
17 let €145.51
Pod 17 let €142.6
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace